Működési elv

Működése

A Computherm KonvekPRO rendeltetésszerű működése csak rendszeresen karbantartott, megfelelő műszaki állpotú konvektor esetében elvárható!

A Computherm KonvekPRO a gázkonvektor csőtermosztjának hőmérsékletének változtatásával tudja be-, illetve kikapcsolni a gázkonvektort a szobatermosztáton beállított időszakok és hőmérsékletek alapján.

  1. A Computherm KonvekPRO a gázkonvektor csőtermosztátját felmelegíti a 6,5-es fokozat fölé, ami miatt a konvektor fűtése leáll.
  2. Amikor a helyiség hőmérséklete kisebb lesz, mint a szobatermosztáton beállított érték, úgy a szobatermosztát jele alapján a Computherm  KonvekPRO leveszi a fűtést a gázkonvektor csőtermosztátjáról, ami lehűl (kb. 3-6 perc) , így a gázkonvektor bekapcsol és elkezd fűteni.
  3. Amennyiben a helyiség hőmérséklete eléri a szobatermosztáton beállított értéket, a szobatermosztát jelt ad a Computherm KonvekPRO-nak ami felmelegíti (kb. 1-1,5 perc) a csőtermosztátot a konvektor szabályzógombjával beállított érték (6,5) fölé, így a gázkonvektor leáll.

A konvektor kialakiítása miatt a működésnek van egy 3-5 perces reakcióideje.

Ez a reakcióidő függ vagy függhet

  • a helyiség hőtechnikai adottságaitól, hőmérsékletétől
  • a csőtermosztát állapotától
  • a felszerelt KonvekPRO konvektortól való távolságától.

Amennyiben a helyiség hőmérséklete viszonylag magas, úgy a KonvekPRO-val szerelt konvektor reakcióideje is csökken, mivel a csőtermosztát hűlési ideje megnő. Egy a normál fűtési szezonban történő használat esetén a fent említett 3-5 perces, míg egy nyári telepítés során egy jóval magasabb 8-10 perces reakcióidővel kell számolni.

 

A KonvekPRO-t lehetőség szerint minél távolabb szereljük fel a konvektor mellé. A gázkonvektorok csőtermosztátjai jellemzően 40-50cm-es kis vékony kapilláris csövet tartalmaznak, mely a felszerelés helyét meghatározza. FONTOS: a csőtermosztát kezelése közben erre a vékony csőre különösen vigyázni szükséges, mivel ha megreped vagy eltörik, úgy a benne lévő alkoholos folyadék egy része elpárolog, ami a konvektor ki- bekapcsolását befolyásolja. Amennyiben a csőtermosztát megsérül, azt cserélni kell.

Milyen gázkonvektorokkal működik?

Csotermosztat

A COMPUTHERM KonvekPRO a Magyarországon forgalomban lévő gázkonvektorok túlnyomó többségének szabályozására alkalmas. Egyszerűen csatlakoztatható minden olyan gázkonvektorhoz, amely a konvektor termosztátjának kivehető csőtermosztát  (a termosztáthoz kapillárcsővel csatlakozó táguló folyadékot tartalmazó réz patron) segítségével szabályozza saját működését.

A vezérlés megvalósítása érdekében a készülékhez egy szobatermosztátot kell csatlakoztatni. Igény esetén a konvektor vezérlése okos otthon rendszerbe való integráció segítségével is megvalósítható.