Szobatermosztát előnyei

Miért használjunk termosztátos fűtésvezérlést?

Csokorba szedtünk pár szakvéleményt, ami a termosztátos fűtésvezérléssel illetve az az elérhető megtakarítással kapcsolatos.

” Igazoltuk tehát azt a feltételezést, hogy a szabályozás pontossága komoly hatással van a fűtési energiafelhasználásra és a jelenlegi árak mellett egyáltalán nem éri meg a szobatermosztáton spórolni.”

forrás: https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2008/julius-augusztus/1277-termosztatok-energiahatekonysagi-tesztje

 

“A hőmérséklet ingadozás csökkentését szolgálják az elektronikus szobatermosztátok, melyek alkalmazása 5% körüli energia-megtakarítást eredményezhet a pontosabb hőmérsékletszabályozás következtében. Egy átlagos családi ház esetében a digitális termosztát magasabb ára egy év alatt megtérül.”

forrás: http://ezermester.hu/cikk-6999/Korszeru_futesvezerles

 

“Egy programozható szobatermosztátokkal felszerelt, több zónára bontott fûtési hálózat ugyanolyan komfort biztosítása mellett akár 20-25%-os tüzelõanyag-megtakarítást is eredményezhet a hagyományos kialakítású fûtési hálózathoz képest.” 

Dobó József
okleveles gépészmérnök
épületgépész tervezõ

 

“Az energiatudatosan használt helyiségenkénti hőmrésékletszabályozással a szakmai tapasztalatok szerint akár 20-30% megtakarítás is az állandóan tartott hőmérsékletű és központi szabályozású megoldásokhoz képest. Ezt a radiátoroknál használt termosztatikus szelepek sokszorosan igazolták.”

Baumann Mihály
adjunktus, mb. tanszékvezető

PTE Műszaki és Informatika Kar
Épületgépészeti Tanszék